hagakriminologerna.blogg.se

Hagagymnasiets nystaratade kurs om kriminologi. Här skriver vi reportage, debatter och texter om kriminologi.

TRYGGHETSUNDERSÖKNING

Kategori: Allmänt

Denna vecka så har vi bland annat pratat om otryggheten som finns i Sverige. Vi kollade på ett diagram från NTU-Nationella trygghetsundersökningen. Statistiken visar att kvinnor känner sig otryggare än vad män gör. Däremot så har otryggheten för de båda könen minskat sedan år 2006. Årsskillnaderna mellan männen i statistiken skiljer sig inte så mycket men det vi kan se är att männens kurva är mer stabil än kvinnornas. Statistiken visar även att när kvinnor är runt 75-79 års åldern känner de sig otryggast och när de är runt 45-54 år känner de sig tryggast. En anledning till varför äldre kvinnor känner sig så otrygga kan vara för att de inte skulle kunna försvara sig själva ifall de skulle hamna i en farlig situation. Det behöver inte betyda att samhället i sig blir farligare för äldre kvinnor utan att de kan känna sig hjälplösa pågrund av deras situation (sjukdom, funktionshinder osv). Kvinnan känner sig som tryggast då hon är gift, har barn, jobb och har ett stabilt liv. Man bryr sig mer om familj osv och då tänker man inte lika på sig själv och då “glömmer” man bort osäkerheten för en själv. Mannen däremot känner sig tryggast då han är mellan 20-24 år. 

Något som är viktigt att veta är attitydens komponenter. Detta handlar om kunskap, känsla och handling. Om kunskap och känsla tar över så påverkar detta handlingen. Om man t.ex är rädd för att gå hem från krogen ensam så väljer man att ta med en vän. Alltså så handlar man efter kunskaper och känsla. Man vet att det kan vara farligt och så vågar man inte vara ute sent ensam. 

Något som är värt att ta upp och som vi diskuterade var hur samhället ser på saker och ting. Vilken bild har egentligen samhället av kvinnan och mannen? Det intrycket vi har fått är att många har bilden av att kvinnor ska vara rädda när de till exempel är ute pågrund av alla våldtäkter som sker, trots att ca 95% av alla våldtäkter sker i hemmet. Den slutsatsen man kan dra här är att media påverkar vår oro. Det finns många olika saker att oroa sig för, inte bara sig själv. Man tänker på allt det hemska som händer i samhället och oroar sig konstant för någon i sin närhet, detta är vanligare än vad man kan tro.

Bortsett från otryggheten så tittade vi även på hur det går till för någon som blir gripen och sedan anhållen. När man är anhållen så toppsas man, alltså att man utför DNA-tester på en som är misstänkt för brott. Man får aldrig toppsa någon som inte är misstänkt för brott. Något som kan vara bra att veta är att en person aldrig får vara anhållen i mer än tre dygn eller gripen i mer än 12 timmar.

Vi har även haft ett besök från Petra Isaksson som arbetar på NoBrå, brottsförebyggande rådet. Rådet arbetar med att öka tryggheten samt minska brottsligheten i Norrköping. Hon pratade bland annat om olika missbruk bland ungdomar. Hon pratade även om vad riskfaktorer och skyddsfaktorer är. Riskfaktorer betyder vilka faktorer man har för större risk att hamna i t.ex ett missbruk. Ett exempel kan vara att man har vänner som har har alkoholmissbruk. Med skyddsfaktor så tänker man på vilka faktorer man har för att inte hamna i någon missbruk. Det kan till exempel vara så att man har det tryggt hemma och att man inte har vänner med olika missbruk. 

 

 

 

Skriven av: Jelda och Martine

Kommentera inlägget här: