hagakriminologerna.blogg.se

Hagagymnasiets nystaratade kurs om kriminologi. Här skriver vi reportage, debatter och texter om kriminologi.

Föreläsning om hedersrelaterat våld

Kategori: Allmänt

Den 24 april var hagas kriminologielever inbjudna till Länsstyrelsen i Linköping för ett studiebesök om hedersrelaterat våld och förtryck. Eftermiddagen bestod av en introduktion av landshövdingen Elisabeth Nilsson där hon förklarade vad Länsstyrelsen är och vad de gör. Efter det tog Maha Eichoue, utvecklingsledare för våld i nära relationer, över och började med att berätta vad hedersrelaterat våld och förtryck faktiskt är.

Hedersrelaterat våld och förtryck har oftast sin grund i kvinnors oskuld och kyskhet. Begreppet innebär att ryktet som familjen har är viktigare än själva individen, kollektivet går alltså före individen. I det samhället är individen den viktigaste och minsta beståndsdelen, men med hedersrelaterat våld och förtryck spelar inte individen någon roll det är först när den kopplas samman med sin familj som den betyder något. Förtrycket kan ta uttryck i form av att barnen inte får umgås med vem man vill, inte följa med på skolutflykter eller sova över hos kompisar osv. Det är viktigt att veta om mekanismerna bakom hedersrelaterat förtyck för att kunna hjälpa till innan det är försent.

Maha fortsatte med att berätta om att där hedersrelaterat våld och förtryck är som vanligast i länder som har varit svaga demokratier eller diktaturer under en längre tid och saknar därför en struktur, ett skyddsnät och en allmän trygghet. Det gör att folket skapar egna grupper med egna normer och regler för att skydda sig själva och det viktigaste sättet att kontrollera gruppen är via hur gruppen utökas, vilket leder till att man tar kontroll över kvinnan och hennes sexualitet.

Under seminariet gjorde vi några värderingösvningar och kom till frågan: En tjej, 16 år, ska åka på en klassresa, men mamman tar kontakt med läraren och säger att enligt vår kultur är det inte tillåtet för tjejer att sova utanför hemmet därför vill inte vi att hon följer med. Läraren sa då okej. Vi fick frågan om vi tyckte att läraren agerade rätt, delvis rätt eller fel. Efter mycket diskussioner fram och tillbaka berättade Maha att lagen om skolplikt går före kulturens normer. Det är lärarens plikt att skydda flickans rätigheter som individ mot kulturen som i detta fall går emot skolpliktslagen. Trots att olika kulturers normer och värderingar måste respekteras får de inte överträda landets lagstiftning.

Det vi har fått utav denna föreläsning som vi inte visste förut är de tecken som finns på hedersrelaterat våld och förtryck, som att personen byter kläder när den kommer till skolan och byter när den ska gå hem, och hur lätta de egentligen är att upptäcka om man har rätt kunskap om det. I slutet kom alla överens om att detta definitivt är ett ämne man behöver prata mer om för att bryta tabun och sprida mer kunskap. 


Skrivet av: Annie Wetterhed (S3a), Olivia Sjöberg (S3a) och Claudia Kamceva (S3b).
Kommentera inlägget här: